dilluns, 5 de setembre del 2011

ELS TEMPLERS DE MASDÉU

La comanda templera de Masdéu , situada al Rossellò català, a pocs quilòmetres de la ciutat de Perpinyà, avui en el terme municipal de Trullars, va esdevenir la principal comanda templera de la Catalunya Nord a partir de la seva creació el 1145.

La comanda era un recinte fortificat amb espais situats al voltant d'una gran capella.

Els templers de Masdéu van acollir i protegir nobles i perfectes càtars que fugien de la croada, un dels protegits va ser el perfecte càtar Pere de Fenollet a qui la inquisició va perseguir fins el punt que l'any 1262 va enviar-hi frares inquisidors que van exhumar el seu cadàver per a evitar la creixent devoció que aquest començava a tenir entre els veïns del lloc.

Pels arxius de Fajeaux sabem que els perfectes càtars fugits del setge de Montsegur i el seu tresor van ser acollits a la comanda de Masdéu.

Les terres dels comtats catalans a l'altra banda dels Pirineus no eren segures i el refugi a Masdéu no era prou segur com ho demostra la implacable actuació dels inquisidors l'any 1262. Per força els responsables de Masdéu havien de buscar un amagatall definitiu  per al tresor que custidioaven.

El comandador templer de Masdéu hauria decidit que el lloc més segur era a l'altra banda dels Pirineus.

L'any 1260 i fins a 1264 el comandador de Masdéu era Guillem de Montgrí.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada